sobota 3. září 2016

Kynutý jablečný koláč ...

... naše dnešní výborná svačina ...

Ráda peču, holky ale nejsou moc buchtové a tak vymýšlím takové buchty a koláče, abych je nejedla jen já a mohla je přibalit třeba i do školy jako svačinku.

Tahle měla úspěch. Kynuté těsto s jablíčky ze zahrádky a se skořicí. 
Mňam! :)




Kynutý jablečný koláč

100 g cukru moučka
1/2 kg hladké mouky
42 g droždí
2 žloutky
špetka soli
250 ml mléka
100 ml oleje
1 balíček skořicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička datlového sirupu
1/2 kg jablek

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek (teplé mléko s troškou cukru). Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme. Popř. v pekárně zapneme program těsto a vše udělá za nás :)

Mezitím zbavíme jablíčka slupky a jadřinců, nakrájíme na tenké plátky, zasypeme je skořic. a vanilkovým cukrem a pokapeme datlovým sirupem. Promícháme ... 

Vymažeme si formu máslem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou, prsty roztáhneme těsto do všech stran a poklademe na něj jablíčka. Dáme péct na cca 25 minut a 170 stupňů. 

1 komentář: