čtvrtek 16. ledna 2014

Staročeský jáhelník ...


 
Sladký staročeský jáhelník je ideálním zákuskem – je moc dobrý a přitom zdravý... Vyzkoušejte ... 
 
 
Jáhly - loupané proso ... obsahují vitaminy řady B, minerály (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek) a jsou lehce stravitelné. Díky svému složení je jahelník vhodný také při bezlepkové dietě.
 





 
Staročeský jáhelník
 
 
200 g jáhel
 
sůl
 
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
 
150 g moučkového cukru
 
1 lžíce mleté skořice
 
100 g rozinek
 
200 g kompotovaného ovocného koktejlu
(broskve, hrušky, ananas, hrozny, třešně...)
 
máslo na vymazání
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu ¾ litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte 20 minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji 1/2 hodiny chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici a rozinky vmíchejte do jáhelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň 2 minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlove hmoty. Pekáč vymažte máslem, rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte kompotovaným ovocem a překryjte druhou polovinou těsta. Pečte hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C. Může se podávat se zakysanou smetanou.
 
 

1 komentář: