sobota 18. ledna 2014

Česká klasika ...

... tradiční Honzovy buchty nám dnes provoněly byt. Dietní sice nejsou, za to jsou opravdu výtečné! :)




Honzovy buchty

100 g cukru moučka
500 g hladké mouky  
2 žloutky  
250 ml mléka 
 1 dcl oleje   
špetka soli  
42 g droždí

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek (teplé mléko s troškou cukru). Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme. Pekáč vymažeme olejem.
Z těsta tvoříme kuličky na tác. Až máme všechno těsto spotřebované, začneme od první kuličky roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní (tvarohovou, makovou, povidlovou ...). Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme na 175 °C asi 20 minut.  Ještě horké buchty opět z vrchu potřeme olejem.

2 komentáře:

  1. Jéje, kam já dneska kouknu, tam se pečou dobroty:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Terezko, Honzovy buchty mám moc ráda .... a ty tvoje vypadají úžasně ..... Marki

    OdpovědětVymazat