sobota 30. listopadu 2013

Vynikající záležitost :)

... tip na víkendovou snídani. Je opravdu výborný !
 
 
 
 
Francouzský jablečný koláč
 
Typický francouzský jablečný koláč. Nenáročný na přípravu a krásně voní. Toto je jeho jednodušší varianta s jednou vrstvou jablek. U složitější varianty se na podklad koláče dává vrstva nastrouhaných jablek a na ni teprve plátky jablek.
Suroviny jsou odměřeny na koláčovou formu s nízkým okrajem, já pekla v obdélníkové formě, potřebovala jsem menší množství ingrediencí ...
 
 
250 g listového těsta
2 větší jablka
25 g strouhanky
25 g třtinového cukru
1 vejce
10 g másla
šťáva z půlky citronu
1 lžíce krupicového cukru

Strouhanku lehce opražíme na pánvičce, když začne zlátnou, přidáme k ní cukr a ihned odstavíme z plotny.
Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na tenké plátky a ihned je namočíme do vody rozmíchané s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Připravíme si pečicí papír podle rozměrů plechu, na kterém budeme koláč péct.  Listové těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm, který překlopíme na pečicí papír. Ze zbývající těsta vytvoříme ozdobný okraj koláče - spirálu nebo copánek. Okraj - asi 1cm - těsta na pečícím papíře potřeme rozšlehaným vejcem, na zbývající část nasypeme strouhanku. Na strouhanku klademe v kruzích (pokud pečete v kulaté formě) plátky jablek, začínáme od kraje a postupujeme do středu. Takto připravená jablka potřeme rozpuštěným máslem a ozdobný okraj rozšlehaným vejcem.
Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C, poté koláč posypeme jednou až dvěma  lžícemi krupicového cukru (záleží zda jsou jablka sladší nebo kyselejší) a pečeme ještě dalších 15 minut. Během této doby nám cukr lehce zkaramelizuje.
 

 




 
 
 
 
 
Bon Appetit :)

Žádné komentáře:

Okomentovat